Категории раздела
Форма входа

Каталог статей

Главная » Статьи » Мои статьи

Вся правда про ГМО
Останнім часом ми дуже часто зустрічаємо на полицях магазинів продукти, промарковані «Без ГМО». Дуже часто теж чуємо про наслідки у разі вживання продуктів з ГМО. В навчальних закладах учням демонструють кінофільми та розповідають про ГМО. Українська влада теж бореться за те, щоб люди якомога менше вживали продуктів з ГМО. В нашому ліцеї був проведений тиждень «Вся правда про ГМО». Учні дізналися про те, що ж представляють собою ГМО, як потрапляють в організм та які наслідки вживання продуктів харчування з ГМО. Що таке ГМО та для чого вони потрібні? ГМО (генно-модифіковані організми) – це організми, в генний код яких «вклеєні» чужорідні гени. Що таке ГМО в дійсності? Наведу приклади. В генний ряд улюбленої нам картоплі «додають» ген скорпіона! Результат: ми одержали картоплю, яку не їдять комахи. Інший приклад: в помідори, полуницю втиснули ген полярної камбали - тепер ці культури не бояться морозів. Для чого це нам? Відповідь лежить на поверхні – вчені вирішили рятувати землян від голоду. Але ГМО не мають ніякого відношення до вирішення проблеми голоду, проте вони мають найпряміше відношення до набивання корпоративних гаманців. До яких наслідків веде вживання продуктів з ГМО? 1. Пригнічення імунітету, алергічні реакції, метаболічні розлади в результаті безпосередньої дії транс генних білків. 2. Різні порушення здоров’я в результаті появи в ГМО нових незапланованих білків або токсичних для людини продуктів метаболізму. 3. Поява стійкості патогенної мікрофлори людини до антибіотиків. 4. Порушення здоров’я пов’язане з накопиченням в організмі людини гербіцидів. 5. Скорочення надходження в організм необхідних речовин. 6. Віддалені канцерогенний та мутагенний ефекти. Генно-модифіковані продукти – це біологічна бомба, яка вражає раком вже в першому поколінні. Використання альбуліна – гена із ДНК бразильського горіха при виведенні сорту ГМ-сої з покращеним амінокислотним складом привело до того, що значна кількість людей постраждала від загострення алергічних захворювань. ГМО стають канцерогенними та мутагенними за рахунок їхньої здатності накопичувати гербіциди, пестициди та продукти їхнього розкладу. Так, гербіцид глисофат, що використовують при вирощуванні трансгенного цукрового буряка та бавовни є сильним канцерогеном і може викликати лімфому. Більшість сільськогосподарських ГМ-культур, крім генів, що надають їм бажані властивості, містять гени стійкості до антибіотиків. В такому випадку лікування багатьох запальних процесів організму неможливе. А чи є причина для паніки? На сьогодні технологія створення ГМО наскільки недосконала, що генно-модифіковані продукти можуть стати основним джерелом біологічного та екологічного ризику для людини та навколишнього середовища. Незворотні патологічні зміни в організмах живих істот приведуть до вимирання.
                    Викладач хімії В.Т. Моторіна        Викладач біології Н.В. Дусяк
Категория: Мои статьи | Добавил: МПЛЗТ (20.03.2011)
Просмотров: 1036 | Рейтинг: 2.0/1
Всего комментариев: 0
Добавлять комментарии могут только зарегистрированные пользователи.
[ Регистрация | Вход ]

Copyright MPLZT© 2024